ISO 9001

Az ISO a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet. Székhelye Svájcban található, és 1947-ben alakult, hogy számos területen közös nemzetközi szabványokat dolgozzon ki. Tagjai több mint 150 nemzeti szabványügyi testületből származnak.

Az ISO 9001 szabvány a termék előállítás megfelelőségét, valamint a vevői megelégedettség elérésének a módjára tartalmaz követelményeket, az ezek eléréséhez szükséges minőségirányítási rendszer követelményeit tartalmazza.

A szabvány csak általános követelményeket tartalmaz, a szabványt alkalmazó szervezet feladata, hogy az általános követelmények figyelembe vételével olyan minőségirányítási rendszert építsen ki, amely az ISO 9001 szabvány követelményeinek megfelel!

A jelenleg hatályos nemzetközi ISO 9001 szabvány pontos angol címe:

  • ISO 9001:2015 Quality management systems

A jelenleg hatályos, magyar minőségirányítási rendszer szabvány:

  • MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási rendszerek

Az ISO 9001:2015 szabvány főbb pontjai

  1. Alkalmazási terület
  2. Rendelkező hivatkozások
  3. Szakkifejezések és meghatározásuk
  4. Minőségirányítási rendszer
  5. A vezetőség felelősségi köre
  6. Gazdálkodás az erőforrásokkal
  7. A termék előállítása
  8. Mérés, elemzés és fejlesztés

ISO 22716

Az ISO 22716 egy nemzetközi szabvány, amely meghatározza a helyes kozmetikai gyártási gyakorlat követelményeit.

Célja minden olyan szervezetnek, amelynek tevékenysége a kozmetikumok előállítása, ellenőrzése, tárolása és szállítása területén található.

A szabvány elősegíti az integrált folyamatirányítási megközelítés alkalmazását, hogy hatékonyan biztosítsák azokat a termékeket, amelyek megfelelnek a termékbiztonsági és a vevői követelményeknek.